Saunasolmu

Mikä on saunasolmu?

Saunasolmu on notkeutta vaativa asento, jossa selinmakuulla oltaessa jalat viedään niskan taakse ristiin. Joogaperinteessä asento tunnetaan nimellä yoganidrasana. Ior Bockilla oli tapana esitellä notkeuttaan tämän asennon avulla. Samalla hän antoi asennolle sen suomenkielisen nimen. Saunasolmu-nimen hän kertoi juontuvan siitä, että tähän asentoon on Suomessa ennen vanhaan ollut tapana mennä saunassa lihasten ollessa lämpiminä.

Ior Bock saunasolmussa Intian Goassa vuonna 1993. Päällään hänellä on lungi (Hindi: लुंगी), perinteinen intialainen vaatekappale. (Valokuvan ottajan nimi ei toistaiseksi ole tiedossa.)

Olen kuullut, että saunasolmuun liittyisi jotenkin autofellaatio?

Bockin perheen saaga kertoo kuinka pakana-aikana pojan täytettyä seitsemän vuotta hänelle opetettiin saunasolmuasento, jotta hän voisi myöhemmin itsetyydytyksessä helpommin niellä oman spermansa, ettei se joutuisi hukkaan. Asennon oppiminen oli pojille lapsuuden ja nuoruuden välinen siirtymäriitti.

Tätä vanhaa oppia noudattaen myös Ior Bock kertoi menevänsä joka aamu saunasolmuun ja juovansa kyynsä päästä oman spermansa. Vuonna 1999 tapahtuneen halvaantumisen jälkeen asento ei kuitenkaan enää ollut hänelle mahdollinen.

Onko saunsasolmu joogaliike?

Saunasolmu, yoganidrasana, on tunnettu ja yleinen joogaliike. Intialaisessa joogaperinteessä ei kuitenkaan tiettävästi puhuta mitään asennon yhteydestä saunaan tai itsetyydytykseen. Toisaalta Ior Bock joogitaustastaan huolimatta näki tämän liikkeen nimenomaan perinteisenä suomalaisena terveysharjoitteena. (Tässä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä: monia joogasta tunnettuja liikkeitä löytyy myös muiden kulttuurien liikuntaperinteistä.)

On mielenkiintoista, että vuonna 2012 Suomessa esiteltiin (Ior Bockiin mitenkään liittymätön) uusi joogamuoto nimeltä saunajooga. Tämän lajin kannattajat perustelevat saunan hyvää soveltuvuutta harjoituspaikaksi täsmälleen samoin argumentein, kuin miksi esi-isämme olivat sen Ior Bockin mukaan tähän tarkoitukseen aikoinaan valinneet.

En ole kovin notkea; miten voisin oppia menemään saunasolmuun?

Paras valmistava liike saunasolmuasentoon pääsemiseksi on tavallinen risti-istunta lattialla tai muulla sopivalla alustalla. Geneettisesti ihmiskeho on suunni­teltu taipumaan saunasolmuasentoon vielä vanhemmallakin iällä. Länsimaisen nykyihmisen jäykkyys johtuukin osaksi siitä, että luonnollisen istuma-asennon sijasta istumme ”telineillä” (tuoleilla) puoliseisovassa asennossa, jossa alaselkä on pyöreänä eikä takareisiin milloinkaan kohdistu venytystä. Tämä johtaa ajan myötä selkävaivoihin, kehon jäykkyyteen ja keskivartalo­lihavuuteen. Kehityksen suunnan voi omalla kohdallaan kääntää ryhtymällä istumaan ainakin osan ajasta risti-istunnassa. Tämä voi aluksi olla erittäin vaikeaa. Moni hämmästyy sitä, että asento, joka lapsena oli heille mitä luonnollisin, onkin aikuisena lähes mahdoton suorittaa. Risti-istunta-asennon terveys­vaikutukset ovat kuitenkin pian havaittavissa, ja ennen pitkää keho tämän tuloksena alkaa vähitellen taipua myös saunasolmuun.

Tilaa oma kappaleesi!
Bockin perheen saaga
Ior Bock (kovakantinen – 1996)
€ 36,00 (sis. postituksen)