Ior Bock ja hamppu

Onko Ior Bock huumausaineiden käyttäjä?

Iorin mottona on ”No drugs, no alcohol.” Hän ei käytä huumausaineita eikä alkoholia, ja toivoo, etteivät myöskään hänen ystävänsä niin tekisi. Huumausaineiden ja alkoholin sijaan hän suosii seuraavia nautintoaineita:

  1. Ceylonilainen tee
  2. Intialainen beed-savuke
  3. Hamppu (kannabis), jota hän kertoo polttaneensa piipussa 14-vuotiaasta lähtien
Eikö piipussa poltettava kannabishamppu sitten ole huumausaine?

Ior käyttää huume-sanaa sen alkuperäisessä suomalaisessa merkityksessään, kun taas suurin osa ihmisistä on omaksunut sanalle uuden, poliittisin perustein muodostetun määritelmän. Sitten on olemassa vielä kolmas, tieteellinen määritelmä, jossa huumeisiin luetaan kuuluvaksi myös muun muassa kofeiini, tupakka, jne. Näistä kolmesta määritelmästä ensimmäinen ja viimeinen pysyvät käytännössä muuttumattomina. Keskimmäinen, eli se mitä useimmat ihmiset huume-sanalla tarkoittavat vaihtelee maittain ja muuttuu aika ajoin poliittisten tuulten mukana.

Hamppu on Suomen vanhin viljelykasvi, ja sitä on meillä käytetty nautintoaineena (muiden käyttötarkoitusten ohella) ainakin satojen, mutta todennäköisesti tuhansien vuosien ajan. 1960-luvulla USA:n suorittaman lobbauksen tuloksena hampun käyttö kuitenkin kiellettiin. Siitä miksi ja miten kieltolakiin päädyttiin voi lukea Jack Hererin teoksesta Keisarilla ei ole vaatteita (ilmainen e-kirja).

Tilaa oma kappaleesi!
Bockin perheen saaga
Ior Bock (kovakantinen – 1996)
€ 36,00 (sis. postituksen)