Ior Bockin elämäntyyli

Onko Ior Bock joogi?

Ior on aina istunut mielellään jalat ristissä lattialla, minkä jotkut ilmeisesti yhdistävät joogaan. Kyseessä on kuitenkin kaikille kädellisille luontainen istuma-asento, ei mikään erityinen harjoite. Risti-istunnassa keho pysyy notkeana ja selkä hyvässä kunnossa. Ior ei myöskään käytä nukkumiseen sänkyä, vaan nukkuu lattialla. Vuonna 1999 tapahtunut halvaantuminen ei ole muuttanut hänen istuma- tai nukkuma­tottumuksiaan.

Vaikka Ior ei joogan harrastaja olekaan, on hänellä luonnostaan ominaisuuksia, joita joogalla perinteisesti tavoitellaan. Näitä ovat esimerkiksi vahva elämänvoima, hyvä intuitio sekä positiivinen ja tasapainoinen mieli.

Pitääkö paikkansa, että 1970-luvun Coral-pesujauheen mainoksessa esiintyy Ior Bock?

Kyllä, mainoksessa tanssiva miespuolinen henkilö on Ior. Tämä kansakunnan kollektiiviseen alitajuntaan jäänyt TV-mainos on katsottavissa YouTubessa. Ior on ollut innokas tanssija, ja hän harjoitteli aikoinaan jonkin verran klassista balettiakin. Mainoksessa esiintyvän naistanssijan henkilöllisyyttä Ior ei muista, mutta on esitetty arveluja, että hän olisi tanssitaiteilija Tuulevi Mattila.

Markkinointi & Mainonta -lehdessä kommentoiva Pami Teirikari tietää lisäksi kertoa, että klassikkomainoksen ohjasi Martti Tikka ja kuvasi Jarmo Husso. Tarttuvan musiikin spottiin teki Kari Kuuva.

Mikä on Ior Bockin pääasiallinen ruokavalio? Oliko ravinnossa eroja asuttaessa Suomessa ja Goalla? Kuuluiko ruokavalioon lihaa?

Iorilla on tapana sanoa, että hän ”syö kaikkea mitä eteen laitetaan”. Hänen kohdallaan tämä toteamus perustuu kuitenkin ehkä enemmänkin haluun välttää nirson maine, kuin täydelliseen kaikkiruokaisuuteen. Sillä Iorilla tunnetusti on varsin yksilöityjäkin mieltymyksiä – joku voisi sanoa eksentrisiä päähänpinttymiä – ruoan ja juoman suhteen.

Näistä tunnetuin on Ingmannin maustamaton jogurtti, jota Ior nimittää ”curdiksi”, ja jota hän juo ½ litraa/päivä kerralla yhteen menoon. Toinen on luonnonkuitupakkaukseen paketoitu Ceylon tee, jota hän juo pitkin päivää kerman ja sokerin kanssa. Näillä kahdella hän eli Suomessa asuessaan lähes koko 1990-luvun, mukaanluettuna sairaalassa ja kuntoutuksessa vietetyn ajan vuosina 1999–2000, jolloin hän opetti hoitajat tarjoi­lemaan hänelle normaalin sairaalaruoan sijasta edellä mainittua Ingmannin ”curdia”.

Moni Iorin ystävä ihmetteli tuolloin, miten hän voi elää pelkällä jogurtilla ja teellä. Ja kyllä Ior sitä itsekin vähän hämmästeli. Talvikausina Intian Goassa, Chaporan kylässä asuessaan hänen ruokavalionsa oli kuitenkin hyvinkin erilainen. Vuonna 1992 Ior kertoi tästä aiheesta seuraavaa:

Ior kertoo syövänsä joka päivä pinaattia ja muita vihanneksia.

– Ruoka on Goassa monipuolista, vihannekset ovat samoja kuin Suomessa. Portugalilaiset opettivat goalaiset käyttämään ja kasvattamaan monipuolisesti vihanneksia. Täällä voi aina syödä mitä tarjotaan toisin kuin sisämaassa, kehuu Ior chaporalaisia herkkuja.

Huilla, Seija: Iorin iloinen Intia, Iltalehti, 26.2.1992.

Vuosituhannen vaihteesta lähtien Iorilla on Suomessa ollut käytössään 1–2 intialaista avustajaa, jotka valmistavat hänelle päivittäin intialaistyyppisiä aterioita, sisältäen pääosin kasviksia, joskus harvoin kanaa. Näin aiempi Chaporan ruokavalio on tullut osaksi hänen elämäänsä myös täällä Suomessa.

Käyttikö Ior Bock alkoholia?

Iorin vakiovastaus tähän oli, että hän juo kyllä alkoholia, mutta vain jos se tarjoillaan erityisen kauniista lasista. Tosiasiassa Ior oli kuitenkin täysin raitis. Suomenlinnan oppaana toimiessaan ihmiset toivat joskus hänelle lahjaksi pullon kallista viinaa, jolloin hän joutui kertomaan asiakkaalle, ettei käytä alkoholia lainkaan.

Kirjassaan Ior toteaa alkoholista seuraavaa:

Alkoholi on huumaavaa, siitä tullaan humalaan: se on pahimpia huumeita, mitä on olemassa. Ihminen, joka tätä huumetta ottaa, juo myrkkyä ja joutuu oksentamaan, ja hänen käytöksensä muuttuu pahaksi.

Bock, Ior: Bockin perheen saaga: Väinämöisen mytologia, Synchronicity, 1996.

Ior Bock on kertonut haastattelussa juovansa joka aamu oman spermansa? Miksi?

Tämä pitää paikkansa. Ior on pyrkinyt koko elämänsä ajan toteuttamaan ikivanhaa terveysoppia, jonka mukaan spermaa ei tule heittää hukkaan. Joten jos sitä ei käytetä siittämiseen, se kannattaa niellä.

Siemennesteen nieleminen, modernilta nimeltään seminofagia on niin keskeinen osa Bockin perheen saagaa ja ihmiskunnan uskonnollista historiaa, että aiheesta tullaan julkaisemaan pidempi teksti Artikkelit-osiossa. Tätä odotellessa kiinnostuneet englanninkielentaitoiset lukijat voivat tutustua vaikkapa seuraaviin resursseihin:

Wikipedia: Seminophagia
Vincent Murray: Sacred Semen

Lisäksi, sperman kiertoon liittyvät yhteiskunnalliset rituaalit, uhrijärjestelmä ja siittämisjärjestelmä on selitetty seikka­peräisesti Bockin perheen saaga: Väinämöisen mytologia -kirjassa.

Tilaa oma kappaleesi!
Bockin perheen saaga
Ior Bock (kovakantinen – 1996)
€ 36,00 (sis. postituksen)