Lemminkäisen temppelin huumejuttu päättyi

Iorille ehdonalaista huumeista

Suomenlinnan opas Ior Bock tuomittiin maanantaina ehdolliseen vankeuteen ja 15 000 markan korvauksiin huumausainerikoksista. Ioria tuomio ei pidättele. Hän matkusti maanantaina Intiaan.

Poliisi pidätti Ior Svedlinin, joka viime vuodet on esiintynyt nimellä Bock, hänen kesäasunnoltaan Sipoon Gumbostrandista syyskuun alkupäivinä. Iorin seuraksi kaltereiden taakse joutui 19 hänen ystäväänsä. Suuri osa pidätetyistä oli ulkomaalaisia maailmanmatkaajia, jotka majailivat kesäasunnolla ja osallistuivat ns. Lemminkäisen temppelin kaivauksiin.

Kuulusteluissa Ior kertoi poltelleensa hasista jo 24 vuoden ajan lähes päivittäin. Ior sai kertomuksensa mukaan ensisavut kannabista 1956 äitinsä ja tätinsä piipusta. Hän kiisti jyrkästi koskaan salakuljettaneensa, myyneensä tai ostaneensa hasista. Päinvastoin hän korosti, että hänelle on aina tarjottu kaikki hänen tarvitsemansa hasis. Ior kertoi myös, että hasis kuuluu olennaisena osana Bockin suvun sagaan. Ystävät vahvistivat väitteen. Samaan sagaan perustuu myös veljeskunnan vankkumaton usko Lemminkäisen temppelin olemassaoloon.

Päästyään ulos pidätyssellistä Ior matkusti Kajaaniin etsimään kultaista pukkia Kajaaninlinnan alueelta. Hän kertoi, että Bockin sagan mukaan pukki haudattiin linna pihaan 1250. Ior olisi halunnut kaivaa pukin ylös todistaakseen sagansa todenperäisyyden. Samalla se olisi todistanut hänen ystävänsä viattomiksi, hän järkeili. Museovirasto kielsi kaivaukset ja niin pukki jäi löytymättä.

Tarinankertoja vankilaan

Temppelinkaivajia tuomittiin marraskuun lopulla Helsingin raastuvanoikeudessa. Osa kaivajista tunnusti huumeiden käytön, salakuljetuksen ja myymisen. Heille oikeus antoi vankeustuomiot.

Amerikkalainen temppelinetsijä, joka kertoi ammatikseen tarinankertoja, sai vuoden ja kaksi kuukautta vankeutta. Hollantilainen mies tuomittiin vuodeksi ja 7 kuukaudeksi ja saksalainen opiskelija vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi vankeuteen törkeistä huumausainerikoksista. Lievempiin huumerikoksiin syyllistyneet kaivajat selvisivät sakoilla.

Samassa istunnossa Iorin osalta juttu lykättiin joulukuun 10. päivään. Tieto tästä ei tavoittanut Ioria itseään, vaan hän joutui jotenkin luuloon, että oikeus oli antanut hänelle 444 markan sakot. Hän piti rangaistusta humaanina ja hyvänä. Yllätys oli melkoinen, kun hän kuuli, ettei tieto sakoista pitänytkään paikkaansa, vaan jutun käsittely jatkui edelleen.

Ior on jo Intiassa

Maanantaina juttu oli edennyt päätösvaiheeseen myös Iorin osalta. Syyttäjä vaati hänelle rangaistusta jatketusta huumausainerikoksesta, törkeästä huumausainerikoksesta, yllytyksestä huumausaineiden salakuljetukseen ja yllytyksestä törkeisiin salakuljetuksiin. Syytteen mukaan Ior oli tuprutellut ja pitänyt hallussaan yhteensä noin 2 kiloa hasista vuosina 1989–1990, ja yllyttänyt ystäviään salakuljettamaan hasista Suomeen.

Ior myönsi polttaneensa noin 200 grammaa hasista 1989. Hän arveli, että saman verran on piipussa palanut kuluvana vuonnakin. Kaikki muut syytteet hän kiisti. Helsingin raastuvanoikeus päätti äänestyksen jälkeen, että Ior ”Bock” Svedlin on pitänyt osaltaan hallussaan ja käyttänyt yhteensä noin kaksi kiloa hasista 1989–1990. Oikeus katsoi, että Ior oli ollut myöntämäänsä enemmän tietoinen ystäviensä salakuljetuspuuhista. Yllytyssyytteille ei oikeuden mielestä ollut näyttöä.

Oikeus tuomitsi free lance -opas Ior Svedlinin 3 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, jonka koetusaika päättyy 30. kesäkuuta 1992. Sen lisäksi Ior tuomittiin maksamaan valtiolle hukkaamansa huumeen arvona 15 000 markkaa.

Ior itse ei ollut tuomiota kuulemassa. Hän matkusti maanantaina Intiaan, jossa hän on jo parin vuosikymmenen ajan viettänyt talvensa ja valmistellut tulevan kesän Suomenlinna-ohjelmansa. Suunnitelmien mukaan näin käy tänäkin talvena.

Reijo Ruokanen