Kultaisen pukin etsijöistä tehtiin rikosilmoitus

Totuuden kaivajat rouhivat Kajaanin linnan pihalle kuopan

IL-Oulu
Ns. Kultaisen pukin etsijöiden kaivaukset Kajaanin linnan pihalla ovat poliisin tutkittavina. Totuuden kaivajat -niminen ryhmä kaivoi linnan pihalle perjantaiyönä kuopan. Tarun mukaan alueella on muutaman metrin syvyydessä vajaan 300 kg:n painoinen kultainen pukki. Kaivajat ilmoittivat poterosta paikallisen lehden, Kainuun Sanomien toimitukseen perjantaina. Lehden toimittaja ilmoitti asiasta poliisille.

– Poliisi kävi linnan pihalla toteamassa, että kaivauksia on tehty ja kirjasi ilmoituksen rikosilmoituksena, kerrottiin Kajaanin poliisista. Kaivauksista ilmoittanut mies ei esitellyt itseään.

– Mies oli kertonut kuuluvansa Totuuden kaivajat -nimiseen ryhmään, joka oli kaivanut linnan pihalle noin metri kertaa metrin suuruisen ja yhtä syvän kuopan. Tällainen kaivaustoiminta on kielletty ilman museoviraston lupaa, kertoo kainuun museon johtaja Heikki Rytkölä. Poliisi tutkii tapausta muinaismuistolain rikkomisena.

Rytkölän mukaan kaivajat olivat vakuuttaneet puhelinsoitossaan, etteivät he ole helsinkiläisen mm. lemminkäiskaivauksistaan kuuluisaksi tulleen Ior Bockin miehiä. Rytkölä keskustelee luvattomasta kaivaustoiminnasta museoviraston kanssa maanantaina.

– Periaatteessa asia on selvä. Kaivaukset museoalueella ovat kiellettyjä ilman museoviraston lupaa, Rytkölä toteaa. Totuuden kaivajiksi itseään kutsuvat henkilöt ovat uhanneet iskeä Kajaanin linnan pihalle toisenkin kerran, jos museovirasto ei aloita kaivauksia kultaisen pukin löytämiseksi.

”Fantastinen pukkitaru”

Huumeista syksyllä pidätettynä ollut Ior Bock kertoi viime lokakuussa aloittavansa kaivaukset Kajaanin linnan pihalla pukin löytämiseksi. Bock uskoo taruun, jonka mukaan linnan pihalla on neljän metrin syvyyteen kaivettuna kultaa lähes 300 kg. Uskomusta ovat vahvistaneet paikalla tehdyt mittaukset. Bock uhkasi olla lähtemättä Kajaanin linnasta ennen kuin pukki on kaivettu esiin.

– Taru pukista on niin fantastinen juttu, että se on paremminkin kaunokirjallisuuteen kuuluva. Mitkään vakavasti otettavat dokumentit eivät tunne kultaista pukkia. Se on täysin mielikuvituksen tuotetta, sanoo museonjohtaja Heikki Rytkölä.

Tarun mukaan Kajaanin linnan pukki on yksi kolmesta kultaisesta pukista, joista kaksi on piilotettu Snappertunan ikitammien alle. Kajaanin pukki on Bockin mukaan kaivettu linnan syvimpään paikkaan vuonna 1250.

Seppo Korhonen