Kaivauslupa ratkeaa tänään

Kajaanin Kultainen pukki työllistää nyt Bockia

IL – Kuopio
Ior Bock, vanhaan sukutarinaan uskova mies, on nyt päättänyt kaivaa Kajaanin linnan raunioista esille kultaisen pukin. Kajaanilaiseen matkustajakotiin majoittunut Bock odottelee toiveikkaana museovirastolta lupaa kaivauksien aloittamiselle; museovirasto sen sijaan ei ole läheskään yhtä innostunut kultainen pukki -tarinasta. Osastonjohtaja Pekka Kärki museovirastosta jopa pitää luvan myöntämistä epätodennäköisenä; asia ratkeaa tänään. Bockin puolesta puhuu maatutka, joka paljasti ”johteisen pisteen” linnan raunioissa neljän metrin syvyydessä.

Kun kallioiden räjäyttely Sipoossa ei johtanut kadonneen Lemminkäisen temppelin löytymiseen,[1] otti Bock vanhan, suullisena perintönä isoäidiltään[2] saamansa tarinan uudelleen suurennuslasin alle työllistääkseen itsensä.[3] Itse asiassa legendassa puhutaan kolmesta kultaisesta pukista. Kaksi pukkia on jossakin Snappertunassa ikitammien alla, mutta kuokkimislupia ei viranomaisilta herunut.

Linnan historia uusiksi

Kajaanin linnan kultainen pukki on Bockin mukaan haudattu 1200-luvulla. Linna tosin on virallisten tietojen mukaan rakennettu vasta 1600-luvulla. Tämän tiedon Bock ystävineen ei kuitenkaan anna paljon häiritä olennaista[4]: Bockin työllistämä geologi Risto Pollari sai viime torstaina maatutkaansa signaalin, jonka mukaan linnan pihalla 4 m:n syvyydessä on johtavaa metallia. Mitään tarkempaa maassa olevasta esineestä ei tässä vaiheessa kuitenkaan voida sanoa.

Kajaanin poliisi pitää nyt linnaa erityisesti silmällä, sillä Bock on vannonut, että hän ei lähde Kajaanista ilman kultaista pukkia. Esineen, mikäli se löytyy, hän katsoo kuuluvan ilman muuta itselleen ”perintönä”. Lain mukaan pukki kuuluu tietysti Suomen valtiolle.[5]

Kommentteja artikkelin tekstiin:

  1. Lemminkäisen temppelin kaivaukset keskeytyivät syystä, että Ior Bockin huvilalla majailleiden henkilöiden hasiksen poltosta tehtiin rikosilmoitus ja koko porukka pidätettiin. Hasiksen käytöllä ei ollut suoranaisesti mitään tekemistä itse kaivaushankkeen kanssa.
  2. Ior Bock on perinyt vanhat tarinat äidiltään Rhea Boxströmiltä ja sisareltaan Rachel Boxströmiltä. Hänen isoäitinsä ei tuntenut tätä tarinaa.
  3. Ior Bock lähti Kajaaniin ystäviensä pyynnöstä. Heidän tarkoituksenaan oli yrittää osoittaa, että saaga ei ole keksittyä fantasiaa.
  4. Linnan rakentaminen aloitettiin vuonna 1604. Mutta venäläisten keskiaikaisten lähteiden mukaan saarella on sijainnut linnoitus viimeistään 1500-luvulla, ehkä jo 1300-luvulla. Uusi linna rakennettiin todennäköisesti vanhan linnan paikalle. Lisäksi saaren yli on jo vanhastaan johtanut silta ja joen ylitysreitti.
  5. Ior Bockin mukaan pukki ei kuulu hänelle vaan Kajaanin museolle.