”Hasis osa Bockin suvun saagaa”

Iorin ystävä myöntää huumeidenkäytön

Huumeista epäillyn Ior Bockin ystävä Stuart Rice pitää Bockin pidätystä kahden kulttuurin, uuden ja vanhan yhteentörmäyksenä.

– Olen pahoillani siitä, että nykyisessä yhteiskunnassa hasista pidetään huumeena. Hasis liittyy Bockin saagaan. Bockin suku käytti hasista ennen kuin nyky-yhteiskunta päätti kieltää kannabisvalmisteet lailla, väittää Stuart Rice.

Huumepoliisin päätä mytologiat eivät käännä. – Huumeiden käyttö on rikos tarinoista huolimatta, vakuuttaa komisario Torsti Koskinen huumepoliisista.

Iltalehti tavoitti Stuart Ricen Amsterdamista. Stuart Rice on maailman mytologioita tutkiskelevan Positive Foundation -järjestön presidentti. Rice on huolestunut tapauksen saamasta käänteestä.

Hänen mukaansa Ior Bock ystävineen ei koskaan yrittänyt salata sitä, että Bockin saagaan liittyy oleellisesti myös hasis.

– Hasis on osa Bockin suvun perinnettä. Niin on ollut aikojen alusta saakka. Hasista käytetään ryhmissä, kun keskustellaan 29 äänteen järjestelmästä. Saagan sisällön ymmärtäminen vaatii äänijärjestelmän opettelua. Hasis auttaa tajunnan laajentamisessa, luonnon ymmärtämisessä, Rice sanoo.

Lemminkäisen temppelissä ei sallita huumeita

Ricen mukaan Lemminkäisen temppelin kaivajat eivät käytä huumeita. Myös alkoholi on kielletty. Rice tulkitsee huumeiksi kokaiinin, crackin ja muut ns. kovat huumeet. Hasista Lemminkäisen temppelin kaivajat eivät pidä huumausaineena.

– Hasis ei ole huume ollenkaan verrattuna kokaiiniin, Rice väittää.

Hänen mukaansa Lemminkäisen temppelin kaivajat ovat äärimmäisen huolestuneita huumeiden leviämisestä ympäri maailmaa.

– Hasis ei ole meidän määritelmämme mukaan vaarallista. Emme usko, että sen käyttäjät siirtyvät automaattisesti koviin huumeisiin. –Huumausaineita haluavat siirtyvät vaarallisiin huumeisiin muutenkin, Rice sanoo.

Mytologialla ei selitetä rikosta

Helsingin poliisin huumetoimiston päällikkö, komisario Torsti Koskinen ei hyväksy Positive Foundationin mytologia-selitystä.

– Mytologialla tai uskonnolla ei voida perustella hasiksen käyttöä. Hasis on huume, jonka hallussapidosta, nauttimisesta ja välittämisestä seuraa Suomessa rangaistus.

Suomen lain mukaan huumausaineet jaetaan erittäin vaarallisiin ja vaarallisiin. Erittäin vaarallisia ovat mm. kokaiini ja crack. Vaarallisiin luetaan kannabistuotteet kuten hasis.

– Suomen laissa hasiksen käyttö ja hallussapito ovat rikoksia. Niihin syyllistynyt tuomitaan Suomen lain mukaan.

Koskinen epäilee myös Ricen väitteitä siitä, että Ior Bockin äiti ja isoäiti olisivat voineet käyttää kannabistuotteita. Hasista oli saatavilla Suomessa suurempia määriä vasta 50–60-luvuilla.[1] Se tuli maahan hippiliikkeen mukana. Myös hippinuoret yrittivät laajentaa tajuntaansa hasiksen avulla, Koskinen sanoo.[2]

Jari Tourunen

Kommentteja artikkelin tekstiin:

  1. Rice on väitteissään oikeassa: Ior Bockin äiti, Rhea Boxström, osti polttamansa kannabiksen Helsingistä Willhelmsin apteekista 50-luvulla. Sitä aikaisemmin hänen isänsä, Knut Victor Boxström, joka oli merikapteeni 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa, toi ulkomailta polttamiseen tarvitun kannabiksen. Ior Bockin isoisä, Carl Gustaf Boxström puolestaan viljeli kotipihallaan Strömsön saarella Snappertunassa polttamiseen tarvitun kannabiksen, hampun, 1800-luvulla. Tämä pieni hamppumaa näkyy tilan 1800-luvun puolivälistä peräisin olevassa kartassa.
  2. Tämä väite kannabiksen tulosta maahan nuorison hippiliikkeen mukana on varsin yleinen. Sikäli se pitää paikkansa, että nuoriso otti silloin kannabiksen käyttöön. Mutta kannabiksen käyttö Suomessa aikuisväestön keskuudessa hampun muodossa ulottuu 1800-luvulle ja sitä varhaisempaan aikaan. Siinä vaiheessa, kun huomattiin kannabiksen käytön leviävän nuorten keskuuteen, kannabis kriminalisoitiin Suomessa ja poistettiin apteekeista.