Kultainen vasikka löytyi Israelista

Kaanaan epäjumala esiin rauniotemppelistä

New York (AFP) Israelissa kaivauksia suorittaneet arkeologit ovat löytäneet pienen kultaista vasikkaa esittävän veistoksen, joka muistuttaa suuresti raamatussa mainittuja pakanallisia palvontakohteita, kertoi New York Times keskiviikkona.

Noin kämmenen kokoinen veistos on ensimmäinen laatuaan koskaan maan uumenista esiin kaivettu. Ikää pronssista, kuparilangasta ja ilmeisesti hopeasta valmistetulla eläinkuvalla on arvioiden mukaan noin 3500 vuotta.

Löydös tehtiin 26. kesäkuuta Ashkelonin muinaisesta satamakaupungista Tel Avivin eteläpuolelta. Harvardin yliopiston arkeologit olivat jonkin aikaa suorittaneet kaivauksia raunioituneessa kaanaalaistemppelissä, jonka egyptiläiset tuhosivat noin v. 1550 e.Kr.

– Emme odottaneet mitään tällaista, sanoi ryhmän johtaja professori Lawrence Stager.

– Itse asiassa olimme siivoustöissä kun löysimme temppelin. Mitään vastaavaa meille ei ole aiemmin tapahtunut.

– Juutalaisten varhaisissa kirjoituksissa mainitaan kultaisten vasikoiden olemassaolo ja varoitetaan palvomasta kaanaalaisten epäjumalia.

Nyt päivänvaloon saatu veistos painaa vajaat puoli kiloa. Korkeutta sillä on 11.5 cm ja leveyttä aavistuksen verran vähemmän.

Vasikan vartalo-osa on pronssia, jalat ja sukuelimet ilmeisesti hopeaa ja sarvi sekä häntä kuparilankaa. Otuksen uskotaan olevan täytetty lyijyllä.