Tuhannen vuoden salaisuus ratkeaa

Lemminkäisen temppelin avajaiset lähestyvät

Vuonna 987 kristinusko tuli Venäjälle. Verisen uuden uskonnon pelottamina Bockin suku sulki ikiaikoja käytössä olleen Lemminkäisen temppelin Sipoon Kyypelivuorella. Samalla säädettiin, että temppelin saa avata tuhannen vuoden kuluttua.

Viralliset avajaiset ovat 24. heinäkuuta, kolme vuotta aikataulusta myöhässä. Avaajina toimivat Ior Bock, viimeinen pukki, ja hänen ystävänsä eri puolilta maailmaa. Suomi nousee taas maailmankartalle.

Suomenlinnan oppaan Ior Bockin sukutarina alkaa viidenkymmenen miljoonan vuoden takaa. Silloin maapallo oli suorassa ja pohjoisnavalla oli lämmintä. Pohjoisnapa oli nykyisen Suomen paikalla, ja navan keskellä oli paratiisi nimeltään Hell. Nykyisen Sipoon Gumbostrandissa oli Lemminkäisen temppeli.

Sitten kaikki muuttui, maapallo kallistui, tuli jääkausi, kristinusko ja kaikki muu. Professoreiden ja munkkien kirjoittamat kirjat hyväksyttiin viralliseksi totuudeksi, ja tieto paratiisista jäi vain Bockien sukutarinaan.

Kristinuskon takia tarina pidettiin tiukasti suvun sisäisenä aina 1980-luvun puoliväliin saakka, joilloin Iorin äiti kuoli ja Ior sai oikeuden kertoa tietonsa muille. 1987 Ior ystävineen aloitti temppelin kaivaukset, ja nyt ollaan lähellä lopullista ratkaisua. Näin uskoo Ior ja näin uskovat hänen kymmenet ystävänsä eri puolilta maailmaa, jotka saapuvat mukaan kaivauksiin kesän mittaan. Ensimmäiset ovat jo paikalla.

Lemminkäistä odotetaan apuun

Stuart Rice on jokakesäinen vieras Gumbostrandin Akanpesällä, Iorin kotitalossa. Hän toimii isäntänä talossa kun Ior on Suomenlinnassa töissä. Hän odottelee malttamattomana kaivauksien aloittamista.

– Tarkoitus on aloittaa työt kesäkuun alkupäivinä, kun muutama ystävämme Intiasta saapuu paikalle, Stuart kertoo.

Viime syksyyn asti Stuart, Ior ja muut hoitivat käytännön kaivaukset itse. Maata kuskattiin lapioilla ja ämpäreillä, ja välillä haettiin pankista lainaa kulujen peittämiseksi.

Sitten Lemminkäisen toimitusjohtaja Heikki Pentti kiinnostui kaivauksista. Pian maailmankansalaiset tekivät kaivannossa tilaa Lemminkäisen ammattilouhijoille, ja työ alkoi edistyä.

Lemminkäisen apuun luotetaan tänäkin kesänä. Stuartin käsityksen mukaan Heikki Pentti on valmis jatkamaan yhteistyötä edelleen.

Yhtiön mukaan tilanne on vielä auki, mutta ilmeisesti kaivuuapua on luvassa. Viime syksynä Heikki Pentti vakuutti, että Kyypelinvuoren arvoitus tutkitaan kirjaimellisesti pohjamutia myöten. Samalla hän aivan oikein totesi, että temppelin etsiminen on paljon sivistyneempää kuin maxiveneiden sponsorointi, ”joka sekin voi olla hauskaa”.

Uusi tie ymmärrykseen

Bockin sukutarina kätkeytyy 29 äänteen järjestelmään, jonka oppimalla voi oppia aivan uudenlaisen tavan lähestyä maailmaa. Ihminen pääsee taas yhteyteen luonnon kanssa, ymmärtää kokonaisuuden. Sivutuotteena tulee kokonaan uusittu maailmanhistoria.

Tarinan tueksi ei tietenkään ole mitään kirjallisia dokumentteja, eihän se muuten olisi tarina. Ja tarinaan Ior ystävineen uskoo kuin vuoreen.

– Koko saga on niin laaja ja monipuolinen looginen kokonaisuus, että sitä ei kukaan olisi voinut keksiä omasta päästään, Stuart vakuuttelee.

– Ja miksi Iorin vanhemmat, jotka hänelle tarinan kertoivat, olisivat vuosikausia vaivautuneet valehtelemaan pojalleen? Ja miksi joku olisi valehdellut saman tarinan heille?

Stuartin vierellä nyökyttelee Brenda, puolivälissä viittäkymmentä oleva coloradolainen mytologiatutkija. Hän oli Akanpesällä jo viime kesänä ja vakuuttui näkemästään niin paljon, että päätti palata takaisin.

Stuartin ja Brendan lisäksi paikalla ovat ruotsalaiset Mats ja Jonas. Tulossa ovat ainakin hollantilainen Michel, amerikkalainen Jim, intialaiset Soma ja Nakwe, ”joitakin ystäviä” Saksasta, Kevin Irlannista ja monia, monia muita.

Muutama metri totuuteen

– Kolmen kesän kaivauksissa Akanpesän asukkaat ovat tehneet Kyypelinvuoreen toistakymmentä metriä tunnelia. Itse he sanovat avanneensa vanhaa tukittua käytävää, uutta tunnelia ei ole tehty.

Käytävä johtaa tarinan mukaan pyöreään huoneeseen, joka toimii eräänlaisena vesilukkona. Vesilukon jälkeen alkaa uusi käytävä, joka johtaa varsinaiseen temppeliin ja sen alapuolella kulkeviin satojen kilometrien mittaisiin käytäviin ja aarrekammiohin.

Stuartin mukaan pyöreä huone on enää muutaman päivän työn päässä. Vain muutama päivä erottaa meidät tuhat vuotta salattuna olleesta totuudesta.

Kaivajat ovat varmoja siitä, että he ovat oikealla tiellä. He kertovat, että maan alta on jo nyt paljastunut useita tarinaa tukevia yksityiskohtia.

Toivottavasti he ovat oikeassa.

REIJO RUOKANEN