Lemminkäinen kaivaa Lemminkäisen temppeliä esille

”Tämä on sivistyneempää kuin maxipurjehdusten tukeminen”

– Minä tiedän, että siellä on temppeli. En osaa edes kuvitella, ettei niin olisi, vakuuttaa Ior Bock.

Bock kumppaneineen on kaivanut esille Lemminkäisen temppeliä Sipoon Gumbostrandissa jo kaksi vuotta. Tänä kesänä homma oli lopullisesti tyrehtyä rahan puutteeseen, mutta sitten saatiin sponsori. Tietysti Lemminkäinen Oy.

Ior Bockin mukaan Gumbostrandissa, Kyypelivuoren alla on Lemminkäisen temppeli, joka suljettiin 987 kristinuskon pelossa.

– Vanhempani ovat minulle tämän tarinan kertoneet, miksi he olisivat valehdelleet, Ior ihmettelee.

Aluksi Ior ja hänen kansainväliset ystävänsä maksoivat kaivaukset itse. Sitten pistettiin Iorin maat pantiksi Sipoon Säästöpankille, jonka piti maksaa kulut aina 1989 loppuun asti.

Pankki tuli toisiin ajatuksiin, ja tänä vuonna kaivuutyöt ovat olleet ilman rahoitusta. Näytti jo siltä, että maat on pakko myydä ja kaivaukset unohtaa, mutta sitten tuli Lemminkäinen apuun.

”Sivistynyttä sponsorointia”

Lemminkäisen toimitusjohtaja Heikki Pentti kuuli kaivuutöistä kertovan radio-ohjelman nauhalta, ja kiinnostui asiasta. Hän vieraili Kyypelinvuoren uumenissa, ja pian syntyi sopimus Bockin ja Lemminkäisen välille.

– Lemminkäinen on mukana, koska tämä on hyvin mielenkiintoinen ja salaperäinen projekti, jota ei voi jättää tekemättä loppuun.

– Asia on tutkittava kirjaimellisesti pohjamutia myöten.

Maxiveneiden sponsorointi on suosittua mutta Heikki Pentti vakuuttaa, että temppelinetsinnässä on oma hohtonsa:

– Tämä on paljon sivistyneempää kuin maxiveneiden tukeminen, joka sekin voi olla hauskaa.

– En tiedä, onko tällä joku pr-arvo meille, ehkäpä hyvinkin.

Lemminkäisen panos kaivauksissa rajoittuu ainakin toistaiseksi yhteen pieneen pyöräkuormaajaan, muutamaan käsiporaan ja kouralliseen miehiä, jotka kaivavat temppeliä esiin Lemminkäisen laskuun.

”Ihmiskäden jälki näkyy”

Lemminkäisen temppelin kaivaukset ovat nyt edenneet niin pitkälle, että suuaukko on paljastettu ja nyt avataan tukkeutunutta käytävää. Kaytävän pitäisi johtaa pyöreän huoneen kautta kupolikattoiseen temppeliin.

– Me emme tiedä kuinka pitkä matka pyöreään huoneeseen on, mutta sieltä kupolikattoiseen temppeliin on noin 60–70 metriä, kertoo hollantilainen Michel Merle, joka on ollut kaivauksissa mukana alusta lähtien.

Ennen Lemminkäisen miesten tuloa kaivauksien teknisestä järjestämisestä, panostamisesta yms. vastasi lohjalainen maanrakennusurakoisija Heikki Hakulinen.

Hakulinen on ollut mukana palkattuna työvoimana, mutta pikkuhiljaa hän on tullut yhtä vakuuttuneeksi kuin Ior ystävineen, että jotain kallion sisällä on.

– Me louhimme nyt auki peruskalliossa olevaa käytävää. Sen katto, lattia ja seinät ovat puhdasta peruskalliota, mutta se on täytetty kivellä ja jollain ihmeellisellä savensukuisella aineella.

– Ei ole epäilystäkään etteikö siinä luonnollinen tunneli ole olemassa. Minä olen tehnyt näitä hommia vuodesta –54 lähtien, enkä ikinä ole törmännyt vastaavaan.

Viimeinen pukki

Koko Lemminkäisen temppelin ajatus on peräisin Ior Bockin sukutarinasta. Tarinan mukaan temppeli siis suljettiin 987 jälkeen Kristuksen ja 1000 vuoden kuluttua elossa oleva Bock saisi avata sen.

Ior on ainoa elossa oleva Bock, viimeinen pukki, joten työ lankesi hänelle. Mutta mitä tapahtuu, jos viimeinen pukki kuolee kesken kaivausten?

– No jos minä kuolen niin se on sellainen juttu, Ior naurahtaa.

– Sitten Lemminkäisen pojat kaivavat temppelin esiin.

Niin yksinkertaista se on, kun asian hallitsee ja siihen uskoo.