Hufvudstadsbladet 2.6.1981

Enmansteater om Ehrensvärd

– Det är framför allt den finlandssvenska publiken jag vill ha tag i, turisterna hittar ju nog hit. Men helsingforsarna vet ganska lite om Sveaborg och det är bl.a. för dem jag skulle vilja berätta om allt vad Ehrensvärd har gjort för finska folket. Och det är inte litet han har introducerat hos oss, ingalunda bara syrenerna, utan också... Nej, skriv förresten att Ior har forskat fram nya saker om Ehrensvärd, som han vill presentera guideprogram Ehrensvärds Sveaborg.

Man förstår honom väl, vi vill inte heller ha våra poänger avslöjade i förväg. Men faktum är att Augustin Ehrensvärd uträttade långt mer för Finland än folk i allmänhet har en aning om och Ior Svedlin som redan i åratal haft honom som inspirayions källa för guidningen på Sveaborg har lagt ner sin själ i programmet och vill komma med något nytt. I år fyller Ehrensvärdssamfundet dessutom 60 år. Skådespelare som han är har han nu sammanställt sina rön till en en och en halv timmes enmansteaterföreställning; manus, regi och framförande: Ior Svedlin.

Premiär i dag

– Den här föreställningen som jag alltså kallat Ehrensvärds Sveaborg, ger jag alla dagar utom måndagar kl. 11.30 på svenska och kl. 13.30 på finska, upplyser han. Premiären är för övrigt i dag tisdag.

Den som är intresserad alt se Iors svenska föreslällning tar alltså m/s Viapori från Salutorget kl. 11.

Båten kör till Eskaderhamnen där man löser biljett å 10 mk i museifästningens informations kiosk. Vattenbussen fortsätter därpå till Kungsporten där programmet börjar. Man beser olika sevärdheter och det hela avslutas i Eskaderhamnen. För att åskådarna ska få en uppfattning av fästningen från sjösidan kör vattenbussen den yttre vägen tillbaka till Salutorget.

Kan beställas

Ior Svedlins föreställning kan också beställas via den tidigare nämnda informationskiosken, tel. 668 154. Tiderna blir då antingen kl. 9 på förmiddagen eller efter 15 på eftermiddagen, påpekar skådespelaren själv.

Också Claire von Frenckell är i full gång på Sveaborg. Hon guidar i år på engelska bade kl. 12.30 och 14.30. Måndagarna håller dessa båda Sveaborgsentusiaster ledigt. De har då ersättare för den övriga guidningen men naturligtvis inte för Iors föreställning som alltså ges alla dagar utom måndag.

Tilläggas kan i övrigt att syrenerna, arvel från Ehrensvärd, torde börja blomma på Sveaborg om ungefär en vecka.

Foto: Ior Svedlin och Claire von Frenckell, entusiastiska guider på Sveaborg, har fullt upp att göra igen. Iors specialprogram i år är en enmansföreställning, ”Ehrensvärds Svellborg”. [krf0003.jpg]