Hufvudstadsbladet/ML 2.7.1978
Sveaborgsguiderna övervintrar i Indien
I tio somrar har Ior Svedlin guidat turister på Sveaborg.
Hans visningar är späckade med information. I år koncentrerar
han sig på hur folk levde och verkade på Sveaborg för 200 år
sedan.
Vad gör han om vintrarna?
Då är han i Indien, där han studerar en fästning, ritad av samma
arkitekt som skissade upp de första bastionerna på Sveaborg!
Ior Svedlin och hans följeslagare och Sveaborgs andra guide Claire von Frenckell har ett brinnande gemensamt intresse: 1700-talet på Sveaborg.
Ior visar kring turister här tionde sommaren i ordningen, Claire har varit med i tre år. Ior har en svensk och en finsk visning varje dag. Claire sköter den engelska presentationen.
Deras visningar – de föredrar den benämningen före ”guidade rundturer” – varierar från år till år. De brukar bygga upp dem kring något specialtema, men däremellan ger de förstås också grundläggande information om byggnaderna på ön och alla dess skeden.
I fjol koncentrerade de sig på fängelserna. Ett år fick turisterna vandra omkring med lyktor i de underjordiska gångarna vid Gustavssvärd. Och i år står alltså livet på Sveaborg i turen.
Ior berättar inspirerat om soldaterna, som fick trängas i sovlådor, för att hålla kylan borta, om soldathustrur från Österbotten som vandrade hela vägen efter sina män ner till Sveaborg, där fästningsbygget pågick. Han berättar ocksa om sällskapslivet innanför murarna.
Tände man ett enda ljus i mitten av kristallkronan, förstod omgivningen att det var fritt fram för visit – telefon fanns det ju inte att ta till på den tiden.
Tändstickor fanns det inte på 1700-talet. Med flinta anlände man trasor som kokats i bl.a. urin och pottaska. De här trasorna användes också när kanonerna skulle fyras av.
Iors beskrivningar är mycket detaljerade. Var får han allt sitt material?
– Till stor del från gamla brev, berättar han. Han har haft mycket hjälp av svenska turister, vars anfäder någon gång bott och verkat på Sveaborg, och som skrivit brev därifrån. Turisterna blir inspirerade när de hör Iors föredrag, och så skickar de över kopior av sina brev, så att han ska få ännu mera att bygga på.
Gustav III
Nästa sommars tema är redan klart. Ior och Claire har fängslats av Gustav III och de familjer, som under hans tid bodde på Sveaborg. De skulle gärna berätta mera om t.ex. Ehrensvärd och Piper. Petter Bemhard Piper höll på 1780-talet publik uppstigning enligt franskt mönster. Inbjudna herrar från Helsingfors kunde bevittna hans uppvaknande och så fick de se hur han kläddes på. På bemärkelsedagar intog han en publik måltid. Det finns många roande uppgifter att servera turisterna, och samtidigt håller man intresset kvar, så att de också lyssnar på vad guiderna har att berätta om Sveaborg i övrigt.
Sveaborgs guider börjar arbeta i maj, då skolklasserna gör utfärder. Den egentliga turistsäsongen börjar i juni och fortsätter in i september. Då har Sveaborg dagligen visningar, kl. 11.30 på svenska, kl. 12.30 på engelska och kl. 13.30 på finska.
När hösten kommer packar Ior och Claire sina väskor och reser till Indien. Ior har varit där fyra vintrar, Claire två.
Ior samlar material för en uppsats om Aguadafästningens historia. New York Times har beställt en samling artiklar, som ska behandla den franska 1700-talsarkitekten Vaubans bastionsbyggen. Sådana finns runt om i världen – han skissade också upp de första planerna för Sveaborgs bastioner.
Bor i lerhydda
Aguadafästningen ligger vid en liten by, som heter Goa. Där bor Claire och Ior i en lerhydda bland cirka 500 urinvånare, som livnar sig på fiske. Medan Ior studerar fästningen samlar Claire material till en sociologisk avhandiing om bysamhället Goa.
Under 6 månader av året är de helt isolerade från omvärlden. Närmaste post ligger 20 km från Goa, och dit kommer de sällan. När de väl kommer hem igen på våren brukar de plöja igenom högar av tidningar för att se vad som hänt i världen. I år skakades de av Chaplins död och hans stulna kvarlevor några månader efter det nyheten nått resten av världen. I fjol hade USA fått ny president medan de var borta!
Inkommande vinter ska Ior bli klar med sitt arbete där nere. Något som han beklagar. Han har trivts bra med att leva så här, och han tycker att han t.o.m. haft direkt nytta av sina indiska erfarenheter när han guidar på Sveaborg. I år talar han en del om bl.a. hantverk. I Indien har han sett genuint hantverk i praktiken och insett att just så här måste det förstås ha gått till också på Sveaborg för 200 år sedan.
M. L.